Ansamblul „Izvorașul”

Ansamblul IZVORAŞUL

Conducerea muzicală: Prof. Dan Matachi

Coregrafia: Costinel Leonte

Folclorul reprezintă datina, tradiţia şi obiceiurile strămoşeşti pe care ţăranii ni le-au lăsat cu mândrie şi respect. Primele repetiţii ale acestui ansamblu au început în toamna anului 2005, cu elevi ai Liceului Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” sub atenta îndrumare a domnului profesor Dan Ilie Matachi.

Rezultatele nu au întârziat să apară, iar în primavara anului 2006 componenţii acestui ansamblu au strâns numeroase aplauze la Sărbătoarea Câmpenească ,”Izvorul Tămăduirii”, a oraşului Liteni, prima lor apariţie scenică. Datorită activităţii sale, acest ansamblu este prezent cu mare bucurie în fiecare an pe scena acestui festival.

În luna iunie a anului 2008 meritele Ansamblului „Izvoraşul” din Liteni au fost recunoscute şi pe plan înterjudeţean, prin frumoasa reprezentaţie pe care acesta a dat-o în satul Liteni, comuna Belceşti, judeţul Iaşi.
În prezent, acest ansamblu este format din trei formaţii de dansatori, toţi fiind elevi din clasele V-XII ai Liceului Tehnologic „Iorgu Vârnav-Liteanu”, dar şi din satele apropiate, care au în repertoriu atât suite de dansuri din zona noastră, dar şi dansuri ce acoperă tot arealul coregrafic al Moldovei.

FORMAŢIA MICĂ DE DANSURI A ANSAMBLULUI „IZVORAŞUL”

FORMAŢIA MIJLOCIE DE DANSURI A ANSAMBLULUI „IZVORAŞUL”

FORMAŢIA MARE DE DANSURI A ANSAMBLULUI „IZVORAŞUL”

Pe lângă aceştia, ansamblul are în componenţă şi artişti de valoare din zonă, cu cântece specifice zonei sau cu creaţii originale ce îşi au originea în această vatră folclorică.

Pe lângă frumoasele cântece şi jocuri, Ansamblul „Izvoraşul” se ocupă şi cu păstrarea şi promovarea datinilor şi obiceiurilor tradiţionale de Anul Nou.
Dovadă a acestui fapt stă trofeul Festivalului „CETINA DE BRAD” de la Pârteşti, judeţul Suceava, câştigat în data de 26 decembrie 2011.

Corul Liceului Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu” este condus de către domnul profesor Dan Matachi, membrii acestui cor fiind elevii claselor V-XII.