Educație rutieră

Informare

„Respectul în trafic” este titlul acivităţii tematice desfăşurate în data de 11.11.2016, la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu”. Acivitatea face parte din proiectul „Să trăim sănătos”, iniţiat de profesor Gabriela Poenaru.

Profesorii coordonatori sunt: Mihaela Doboș, Mihaela Chitic, Cristina Poenaru, Anghelea Varvara, Iulian Tofan, Simona Tofan, Cecilia Sburlea, Adina Grigore, Petruța Țurcanu, Mihaela Dura, Mihaela Tulică, Elena Avădănei, Lăcrămioara Neamțu, Alexandra Atănăsoaie, Iuliana Vornicu, Demis Maranda.

Scopul activităţii este cunoaşterea şi aplicarea regulilor de circulaţie rutieră, conştientizarea riscurilor la care se supun elevii, părinţii, participanţii la trafic dacă nu respectă regulile de circulaţie.

Obiective:

  • Reducerea riscurilor la circulaţia pe drumurile publice;
  • Dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi colaborare efectivă între adolescenţi – părinţi – profesori – comunitatea locală;
  • Respectarea regulilor de circulaţie rutieră de către toţi participanţii la trafic.

Parteneri:

  • IPJ Suceava;
  • Poliţia locală Liteni;
  • Primăria Liteni;
  • CJRAE;
  • Dispensarul medical Liteni.

Descrierea activităţii:

Pe parcursul săptămânii 7-11 noembrie 2016, elevii de gimnaziu, împreună cu diriginţii, coordonaţi de prof. Petruţa Ţurcanu – responsabil de circulaţia rutieră, au realizat afişe, colaje cu semne ṣi reguli de circulaţie sau desene cu situaţii întâlnite în trafic.

Vineri, 11. 11.2016, în curtea şcolii de la corpul A a liceului, dl. comisar I. Epureanu, reprezentat al echipajului de la IPJ Suceava, însoţit de un reprezentat al poliţiei locale, le-a vorbit elevilor despre importanţa respectării regulilor de circulaţie, despre riscurile ce apar dacă nu respectă aceste reguli. La activitate a fost prezentă patrula de circulaţie a şcolii formată din 12 elevi din clasa a III-a A, coordonaţi de d-na învăţătoare Anghelea Varvara.

De asemenea au participat elevi de la Şcoala Gimnazială Corni, coordonaţi de înv. Neamţu Lăcrămioara şi prof. Grigore Adina. La orele 13:00 s-au alăturat şi liceenii într-un marṣ al pietonilor disciplinati ȋn trafic. Conduṣi de patrula de circulaţie şi cu reprezentanţii poliţiei alături, elevii au traversat centrul oraşuli, pe la trecerile din zona sensului giratoriu. La buna desfăṣurare a activităţii ṣi-au adus contribuţia câţiva părinţi entuziaṣti, reprezentanţii Consiliului elevilor ṣi direcţiunea liceului. Activitatea s-a încheiat cu primirea diplomelor de participanţi de la organizatori.

Responsabil activitate, prof. Gabiela Poenaru